Sunday, January 25, 2015

Οι 18 αλλαγές σε συντάξεις , όρια ηλικίας και εφάπαξ.

Οι  18  αλλαγές  σε  συντάξεις , όρια ηλικίας και  εφάπαξ.


    Δεκαοχτώ παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό έρχονται φέτος, με τις αλλαγές να υλοποιούνται σε… δόσεις. Η αρχή έγινε από τις κύριες συντάξεις , ενώ διαφορετικές ταχύτητες ισχύουν για επικουρικές συντάξεις, μερίσματα κα εφάπαξ όπως αναφέρει με σημερινό του άρθρο του «ΕΘΝΟΣ».
1.        Νέος τρόπος υπολογισμού της κύρια σύνταξης. Με βάση τον νόμο Λοβέρδου/Κουτρουμάνη στις κύριες συντάξεις εφαρμόζεται από 1η Ιανουαρίου ένα μεικτό σύστημα: Τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 υπολογίζονται με βάση το «παλαιό» τρόπο. Τα χρόνια ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 υπολογίζονται με το νέο σύστημα, δηλαδή το άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης. Η βασική σύνταξη διαμορφώνεται στα 360 ευρώ, ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και τον μισθό. Τα δύο αυτά ποσά προστίθενται και προκύπτει η τελική σύνταξη.
Όπως εξηγεί ο Γιώργο Κουτρουμάνης, «ο νέος τρόπος υπολογισμού ισχύει για όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν δικαίωμα μετα την 1η Ιανουαρίου. Όσοι «κλείδωσαν» το δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2014 – ακόμα και αν παραμείνουν στην αγορά εργασία- θα δουν τη σύνταξή τους να υπολογίζεται με το παλαιό σύστημα».
2.      Κούρεμα κατά 30% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
3.      Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις Δημοσίου και των ειδικών Ταμείων. Η σχετική ρύθμιση προβλέπεται στον νόμο 3029/02 και υλοποιποιείται σταδιακά για όσους αποχωρούν από το 2008 και μετά.
4.      Επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά Ταμεία. Σε όσες περιπτώσεις προκύπτει έλλειμμα θα περικόπτονται οι συντάξεις. Το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο στο ΕΤΕΑ, όπου υπήρξε μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 5,2%. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων στο ΕΤΕΑ, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για περικοπές 7% με 8%.
5.      Παρεμβάσεις σε εννιά επικουρικά Ταμεία που παραμένουν εκτός ΕΤΕΑ. Πρόκειται για τα ταμεία επικουρική ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αρτοποιών, Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων, Ιδιοκτητών Συντακτών και υπαλλήλων Τύπου, Τεχνικών Τύπου και Ναυτικών.
6.      Δίμηνη παράταση της ένταξη ή όχι του ΤΕΑΠΑΣΑ και ΤΕΑΠΙΕΝ (λιμενικοί) στο ΕΤΕΑ. Αρχικά είχε δοθεί «διορία» μέχρι το τέλος του έτους για να αποφασιστεί αν τα επικουρικά αστυνομικών πυροσβεστών και λιμενικών θα υπαχθούν στο ΕΤΕΑ ή θα μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία. Τελικά δόθηκε μια μικρή παράταση και οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου.
7.      Νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ. Όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετα θα δουν το εφάπαξ να υπολογίζεται με νέο τρόπο. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι ακόμα στην αναμονή, καθώς δεν έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις του.
Το νέο σύστημα αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» από τον Απρίλιο και μετά, οπότε και θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα εφάπαξ σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έκαναν αίτηση πέρσι το φθινόπωρο. Πάντως ακόμα δεν έχει καθοριστεί ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο θα υπολογιστεί το ποσό της παροχής.
8.      Παρεμβάσεις στα μερίσματα. ΜΕ βάση τη νομοθεσία θα εφαρμοστεί και στα μετοχικά ταμεία η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
9.      Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ. Με βάση  όσα προβλέπονται στον Ν. 2458/97 όσοι συνταξιοδοτηθούν από τον Κλάδο Κύρια Ασφάλισης του Οργανισμού το 2015 λαμβάνουν φέτος 4% μικρότερη βασική σύνταξη, σε σχέση με εκείνη που πήραν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2014.
10.   Νέα κριτήρια για το ΕΚΑΣ. Είναι ένα από τα βασικά θέματα που έχουν τεθεί στις μέχρι τώρα συζητήσεις με τους εκπρόσωπους των δανειστών. Αυτό που εξετάζεται είναι να καθοριστεί νέους μαθηματικός τύπος για την καταβολή του επιδόματος, με αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια και συνυπολογισμού και των ασφάλισης.

        Το νέο τοπίο στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις

 Τρείς αλλαγές στα όρια ηλικίας και μέτρα για την επίσπευση της απονομής σύνταξης μπαίνουν φέτος σε ισχύ.
             Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:
11.   Αύξηση του ορίου ηλικίας στο ΙΚΑ για ασφαλισμένους με 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά.
12.   Αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών με 10.000 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ. Φέτος απαιτούνται 12.000 ημέρες ασφάλισης και το 61ο έτος για μειωμένη σύνταξη.
13.   Αύξηση χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας των ένστολων.
14.    Ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών Διορία μέχρι το τέλος Μαρτίου έχουν οι οφειλέτες για να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη ρύθμιση που «τρέχει». Προβλέπονται έως και 100 δόσεις για όσους χρωστάνε ποσά μέχρι 15.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά οι δόσεις φτάνουν έως και τις 72, ενώ προβλέπεται και έκπτωση σε πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις.
15.   Ολοκλήρωση του «ασφαλιστικού βιογραφικού». Μέχρι τέλος του έτους θα έχει καταγραφεί όλη η ασφαλιστική ιστορία 5,3 εκατομμυρίων εργαζομένων. Ουσιαστικά με ένα «κλίκ» στον υπολογιστή όσοι ασφαλισμένοι θα … παρακολουθούν την πορεία των ενσήμων τους και θα μπορούν να υπολογίζουν τη σύνταξή τους.
16.   Δημιουργία ενιαίου κέντρου απονομής σύνταξης. Στο νέο κέντρο –που θα στελεχωθεί από υπαλλήλους όλων των Ταμείων- θα κατευθύνεται το σύνολο των αιτήσεων για έκδοση σύνταξης.
17.   Ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων. Το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, αν και έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη του ΚΕΠΕ.
18.   Αλλαγή στον τρόπο καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ. Από τον Μάρτιο η καταβολή θα γίνεται κάθε μήνα και όχι κάθε δίμηνο.



            Πηγή  : ΕΘΝΟΣ




No comments:

Post a Comment